Wees op je hoede voor eikenprocessierupsen: Allergische reactie bij huisdieren kan zelfs dodelijk zijn.

We worden het afgelopen seizoen in Nederland geteisterd door de eikenprocessierups. Deze kleine, harige rupsjes lijken sinds de jaren negentig steeds meer en meer toe te nemen in ons land. Vele mensen hebben zich de afgelopen periode in het ziekenhuis of bij de huisarts gemeld met klachten, variërend van jeuk tot koorts en algehele malaise. De brandharen op deze rups zijn echter niet alleen gevaarlijk voor de mens…

De eikenprocessierups kan ernstige verwondingen aanbrengen op dieren, met soms zelfs dodelijke gevolgen.

Gevaarlijke brandharen

De eikenprocessierups komt het meeste voor, zoals de naam al doet vermoeden, in de eikenbomen. In de maanden april en mei komen deze jonge rupsen uit. Bij de derde vervellingen ontwikkelen deze kleine rupsen de gevaarlijke brandharen. In de periode vanaf half mei tot juni komen er steeds meer gezondheidsklachten van mensen als het gevolg van het verwaaien van zowel de haartjes als de lege nesten in juli en september. Niet alleen moeten wij hiervoor oppassen, ook lopen onze dierbare huisdieren gevaar wanneer ze in contact komen met deze brandharen.

Symptomen eikenprocessierupsen

De kleine haartjes die van de eikenprocessierups afkomen zijn 0,1 tot 0,3 millimeter lang. Elke rups heeft er gemiddeld honderdduizend tot soms wel een miljoen op z’n kleine lichaampje zitten. Wanneer de rups zich bedreigt voelt worden de pijlvormige haartjes als het ware afgeschoten. Doordat de haartjes zo klein zijn, kunnen ze gemakkelijk de huid, luchtwegen en ogen doordringen. Deze zorgen voor irritatie, jeuk en rode uitslag met zwellingen. In ernstige gevallen kan het soms zelfs ontstekingen, branderige ogen en geïrriteerde luchtwegen veroorzaken. Ook koorts en algehele malaise komen voor. Krabben of wrijven biedt geen uitkomst, de haartjes worden er alleen door versleept naar de rest van uw lichaam.

Ook dieren kunnen ernstig in gevaar lopen zodra ze in aanraking zijn geweest met de brandharen van deze rups. Lees op de volgende pagina de symptomen en de behandeling.

Dieren

Geadviseerd wordt om in de verspreidingsgebieden van deze rupsen honden goed in de gaten en aangelijnd te houden. De dieren moeten vooral niet aan in bermen gevallen spinsels snuffelen of ermee spelen. Honden kunnen een ‘allergische’ reactie krijgen, met soms een dodelijke afloop. Ook koeien en paarden zijn gevoelig voor deze rupsen. Dieren dienen in deze periode uit de buurt van eikenbomen gehouden te worden. De allergische reacties komen overeen met die van de mensen, maar vooral honden kunnen meer last krijgen van branderige ogen, geïrriteerde luchtwegen en in ernstige gevallen brandwonden en zelfs dood weefsel op de tong overhouden.


Behandeling

Ben je zelf in contact gekomen met de brandharen van deze rups of zie je bovenstaande symptomen terugkomen bij je huisdier? Het beste is om de aangetaste huid, ogen of tong af te spoelen met water. Alle kleding dient direct gewassen te worden. De klachten zouden na enkele dagen moeten verdwijnen. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met de huisarts, of in het geval voor je hond of andere dieren met de dierenarts. Bij ernstige klachten bij mensen schrijft de huisarts meestal een antihistaminicum en/of een ontstekingsremmer voor.