Opgepast tijdens vliegreizen: Dit zijn 5 vaak voorkomende criminele trucs op luchthavens.

Er is niets zo irritant dan tijdens je vakantie bestolen worden. Heel wat vakantiegangers staan er echter niet bij stil dat ook op luchthavens heel wat criminelen op de loer liggen. Hieronder volgen de vaakst voorkomende criminele activiteiten op luchthavens wereldwijd. Houd deze tips in gedachten om onbezorgd op vakantie te vertrekken!

1 – Diefstallen bij de securitycheck

Je staat geduldig in de wachtrij voor de securitycheck. De persoon die voor je staat doet er wat langer over omdat de scanner telkens piept. Ondertussen ligt jouw handbagage al netjes in de bakjes en glijden ze door de scanner. Precies op dat moment pakt de kompaan van de persoon voor jou, die aan de andere kant staat, jouw spullen en zet het op een lopen! Vaak heb je zelfs nog niet door dat je bestolen bent!

Dit kan je echter eenvoudig voorkomen! Leg je handbagage pas in de bakjes en op de band wanneer het echt jouw beurt is. Werd je bagage toch gestolen? Licht dan zo snel mogelijk iemand van het securitypersoneel in!

2 – Twee taxichauffeurs met een bordje met je naam op

Je bent net aangekomen op de luchthaven van je bestemming. Terwijl je in de aankomsthal aankomt, zie je een taxichauffeur met jouw naam. Maar dan zie je nog een taxichauffeur die eveneens jouw naam op z’n bordje heeft staan. Wat nu? Een van beiden is mogelijk een crimineel en schreef de naam over van de echte chauffeur. Deze oplichters zullen een veel hoger bedrag aanrekenen. Goed opletten is dus de boodschap!

Eenvoudige tip: Vraag altijd de gegevens van de taxichauffeur die je op voorhand geregeld hebt. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan!

3 – “Het spijt me, de taximeter is plots defect.”

De taxi brengt je van het vliegtuig naar je hotel. Maar van zodra je de bestemming bereikt hebt, zegt de taxichauffeur plotseling: “Het spijt me maar de taximeter was gedurende heel de rit stuk.” Dan komt de aap uit de mouw en blijkt de prijs ineens veel hoger te zijn! Je bent opgelicht!

Simpele tip: Het is aangewezen om op voorhand altijd een duidelijke prijs af te spreken. De afspraak is gemaakt en de route is bekend. Zo heeft de taxichauffeur geen kans om je op te lichten. Op de meter rijden is in principe ook veilig, als je bij het instappen weet dat de taximeter werkt.

4 – Zakkenrollen aan de hand van Bluetooth

Het is geen geheim dat zakkenrollers vooral in drukke menigten of in lange wachtrijen hun slag slaan. Maar wat minder bekend is, is dat zakkenrollers en hackers ook gebruikmaken van Bluetooth om smartphones, tablets en laptops op te sporen. Zo weten ze precies waar je elektronische bezittingen zich bevinden en zijn ze in staat om ze gemakkelijker en vaak onopgemerkt te jatten.

Belangrijke tip: Zet je Bluetooth op luchthavens altijd uit. Zo spaar je ook nog eens batterij!

5 – Diefstallen in het vliegtuig zelf

Het komt dikwijls voor dat je handbagage niet meer in de bakjes boven jouw plekje passen. Daarom moet je je bagage vaak in een ander deel van het vliegtuig bewaren. Maar opgepast: als je geen goed zicht hebt op jouw tas, kunnen andere personen er eenvoudig dingen uitpakken zonder dat je er iets van merkt.

Voorkom dit door je meest waardevolle bezittingen uit je handbagage te halen en onder je stoel op te bergen.

DEEL deze nuttige tips met je vrienden en familie!

Bron ne afbeeldingen: Zoover