Moeder opgevreten door schuldgevoel nadat ze 3-jarig kind in snikhete auto vergeet.

Elk jaar tijdens de zomer horen we nieuwsberichten over kinderen die in hete auto’s worden achtergelaten en een zonneslag oplopen. In het ergste gevallen wordt er zelfs melding gemaakt van dodelijke slachtoffers. Wat voor ouders doen zoiets? Dat vroeg ook de moeder van vijf Amy Amos zich af toen ze dergelijke verhalen hoorde. Tot een van haar eigen kinderen zonder haar medeweten in zo’n gevaarlijke situatie terechtkwam. Op haar blog schrijft de Amerikaanse hoe het zo ver kon komen.

Breakfast!

A post shared by pepper44 (@pepper44) on

“Vandaag kwam ik erachter dat mijn zoon, die enkele dagen geleden vier jaar oud werd, de deur van de auto niet alleen kan openen. Hij is sterk, groot en voor zijn leeftijd erg slim. Maar hij kreeg de deur maar niet open en raakte in paniek.

We waren naar het zwembad geweest. Toen we thuis aankwamen, zorgde ik ervoor dat zijn gordel los was en dat de autodeur open was. Ik droeg natte handdoeken en zwembroeken, mijn handtas en een camera naar binnen. Bovendien ben ik zwanger met tweelingen, en moest ik dringend naar het toilet. Mijn zoon is vaak een beetje langzamer wanneer hij achter me aan komt. Onze wijk is relatief veilig, hij weet dat hij niet mag weglopen, hij weet hoe hij de voordeur moet openen. Mijn oudere kinderen gingen ook het huis binnen, dus hij was niet helemaal alleen.

A post shared by pepper44 (@pepper44) on

Na 10 minuten viel het me op dat ik zijn stem nog niet gehoord had. De oudere kinderen renden in het rond, we hadden de honden buitengelaten en wilden sandwiches maken. We begonnen hem te zoeken – misschien zat hij op het toilet. Maar hij zat niet ergens stilletjes met zijn iPad. Hij was zelfs niet in het huis. Hij zat nog in de auto.

De deuren waren afgesloten, hij zweette en huilde, met zijn gezicht tegen het raampje gedrukt. We waren tien minuutjes weg en hij was in de auto achtergebleven. Bleek dat hij, terwijl wij aan het uitstappen waren, op de grond naar een verloren flipflop aan het zoeken was. Een van de andere kinderen dacht dat hij al uitgestapt was en dat hij de deur vergat te sluiten, dus deed mijn dochter ze toe.

A post shared by pepper44 (@pepper44) on

Hij kon ze niet alleen openen, dus huilde hij. En niemand kon hem horen. Ik weet dat jullie net als mij denken dat je nooit een kind alleen in een hete auto zult laten. Maar wat als je kind per ongeluk in je auto zit opgesloten? Het kan gewoon gebeuren. Dat is mij nu duidelijk geworden. Wat was we gedacht hadden dat hij een middagdutje deed, maar in werkelijkheid wegsloop naar de auto om iets te zoeken en de autodeur dichtklapte door de wind? Dat gebeurde met de vierjarige zoon van een vriendin van mij. Hij overleed. Ze vonden hem nadat hij geprobeerd had om de deur te openen, maar het was te laat.

Peuters kunnen lopen en vele dingen zelfstandig doen, maar vele dingen kunnen ze nog niet – bijvoorbeeld een autodeur openen. Gelukkig waren het maar 10 minuten. Ik legde mijn kinderen uit hoe snel kinderen en huisdieren in een hete auto oververhit kunnen geraken. Ik heb hen nu duidelijk gemaakt dat ze vanaf nu altijd goed moeten kijken alvorens ze een autodeur sluiten.

My baby boy.

A post shared by pepper44 (@pepper44) on

Morgen gaat mijn zoon oefenen hoe men een autodeur opent, hoe de sloten werken en hoe men zo lang moet toeteren totdat er iemand komt helpen. En ik zal hem leren hoe hij zijn gordel moet losmaken. Uiteraard zal hij dat allemaal oefenen terwijl ik naast hem zit, maar ik wil zeker zijn dat hij het kan zonder mijn hulp.

We houden brandoefeningen, we leren hen zwemmen, waarom leren we hen niet hoe je uit een auto moet ontsnappen? Dat kan op een dag hun leven redden.”

A post shared by pepper44 (@pepper44) on

De temperatuur in een auto kan tijdens de zomer algauw oplopen tot 70 graden. Amper enkele minuten in zo’n warme auto kunnen voor kleine kinderen en huisdieren snel fataal worden. De moeder hoopt andere ouders te waarschuwen, maar ook dat ze hun kinderen zouden leren om zelfstandig uit een auto te stappen of hoe ze om hulp moeten roepen. Een vaardigheid die hun leven kan redden!

DEEL deze belangrijke waarschuwing met je vrienden!

Bron en afbeeldingen: Half Heard In The Stillness