“Mijn vriendin wil nooit naakt zijn in mijn bijzijn, Pas later ontdekte ik dat ze een zeldzame aandoening heeft”

Ze zijn al jaren samen, Liane Piper en haar vriend Mitch Witham. Toch is er van intimiteit in hun relatie amper sprake.

“Mijn vriendin wil gewoon nooit naakt zijn in mijn bijzijn”, vertelt Mitch in een pakkende getuigenis aan BBC Three. “Pas later heb ik ontdekt dat een zeldzame aandoening aan de basis ligt.”

“Ik hou echt van mijn vriendin. Ze is grappig en wondermooi met haar blauwe ogen, lange haren en mooie glimlach. Ik wou gewoon dat ze ook van zichzelf kon houden.”

Aan het woord is de 29-jarige Mitch Witham. In een nieuwe documentaire van BBC Three, ‘Ugly Me: My Life with Body Dysmorphia’, vertelt hij over de zeldzame aandoening waaraan zijn vriendin Liane lijdt. Een aandoening die nog niet lang erkend wordt in de medische wereld, maar die een grote impact heeft.

Lelijk, walgelijk zelfs

Liane haat haar uiterlijk. Ze omschrijft zichzelf als lelijk, walgelijk zelfs. En dat doet ze meerdere keren per dag. Ze ziet zichzelf als zwaarlijvig, terwijl ze dat niet is. Ze heeft het gevoel dat haar gezicht helemaal scheef staat, terwijl het eigenlijk symmetrisch is.

Liane lijdt aan Body Dysmorphic Disorder (BDD), een aandoening die ongeveer twee procent van de wereldbevolking treft. Daardoor denken sommige mensen dat ze veel lelijker zijn dan anderen. Ze maken zich zorgen om een heel specifiek deel van hun lichaam, meestal hun gezicht.

Onlangs is de twintiger begonnen met een therapie. En hoewel ze nu een officiële diagnose heeft, is het heel moeilijk om met de aandoening te leven. Ook haar vriend Mitch ondervindt er dagelijks de gevolgen van.

“Ze wil nooit naakt zijn”

“Elke dag kan haar aandoening onvoorziene omstandigheden creëren”, vertelt Mitch aan BBC Three. “Zo was ik erbij toen ze effectief geprobeerd heeft om haar eigen haar af te branden. Ik moest de aansteker afnemen en de vlammen doven. We waren toen nog maar enkele maanden samen. Ik kon niets doen of zeggen om haar tegen te houden.”

Lees hieronder verder


FOTO: BBC THREE
Intussen zijn ze al jaren samen, maar het moeilijkste deel van hun relatie blijft de intimiteit. “Voor Liane is het te moeilijk om naakt te zijn in mijn bijzijn”, zegt hij. “De laatste keer dat we intiem geweest zijn, was enkele maanden geleden. Het gebeurt ook heel vaak dat we plots moeten stoppen omdat zij zich niet meer goed voelt in haar vel. Voor mij is het soms heel moeilijk, ook al is seks natuurlijk niet het belangrijkste in een relatie.”

Ook de toekomst van het koppel ziet er niet altijd even rooskleurig uit. Zo wil Mitch heel graag kinderen, terwijl Liane doodsbang is voor de gevolgen. “Ze is bang voor het effect op haar uiterlijk”, weet Mitch. “We zijn allebei 29 jaar en zien onze vrienden stappen zetten in het leven. Bij ons gaat het meestal van het ene uiterste naar het andere. Ze zegt dat ze wil trouwen en kinderen krijgen, maar dan zegt haar BDD ‘nee’.”

Vertrouwen in de liefde

Hoewel er al veel momenten geweest zijn waarop ze twijfelen om een punt te zetten achter hun relatie, blijven de twee samen.

“Ik heb vertrouwen in de liefde die we voor elkaar voelen”, klinkt het. “Ik neem elke dag zoals hij komt. Ik vier de goede momenten die we samen hebben. We lachen nog elke dag, we delen alles met elkaar en ze is mijn beste vriendin. Ik weet dat haar aandoening nooit zal verdwijnen, maar ik hoop dat we ooit een punt bereiken waarop we niet constant op eieren moeten lopen. Een punt waarop ze het zelfvertrouwen heeft om gewoon zichzelf te zijn.”

Bron: BBC