Dronken jonge mannen: slaan dakloze man -dood, maar hoeven niet naar de cel

De correctionele rechtbank heeft woensdag drie mannen veroordeeld tot straffen met uitstel. De drie hadden in december 2014 een dakloze man zo zwaar toegetakeld dat hij later overleed aan zijn verwondingen. De rechtbank achtte de intentie tot doden niet bewezen en veroordeelde de drie tot straffen met uitstel..

De 22-jarige Yassine B., de 22-jarige Gaetano R. en de 19-jarige Gil V.E., waren in de nacht van 5 op 6 december uitgeweest in Brussel. De drie waren op het moment van de feiten flink onder de invloed van alcohol.

Voor de deur van een snackbar, nabij het Star Casino werd de jongste van het drietal, Gil V.E., aangesproken door een dakloze man, Gaëtan Lulendo, die hem eerst om een sigaret en vervolgens om geld zou gevraagd hebben. Heel snel keerden de drie zich tegen de man en takelden ze hem op brutale wijze toe. Enkele dagen later in het ziekenhuis overleed aan zware hersenletsels. Daags na de feiten verspreidde de politie camerabeelden van de drie, waarop ze zich zijn gaan aangeven.

Geen doodslag

Het Openbaar Ministerie pleitte er aanvankelijk voor om de feiten te herzien opdat dat de drie terecht zouden staan voor het hof van assisen wegens doodslag. De rechtbank volgde dat niet en oordeelde: vrijwillige slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Volgens de rechtbank hebben de beklaagden blijk gegeven van extreme gewelddadigheid. “Ze hebben het risico aanvaard iemand in levensgevaar (te slaan nvdr.)”, klonk het, maar dat de intentie tot doden achtte de rechtbank niet bewezen.

Gil V.E. werd veroordeeld tot 40 maanden met uitstel, Gaëtano R. en Yassine B. kregen beiden 48 maanden cel met uitstel. Als motivatie voerde de rechtbank het blanco strafblad van Gil, hun spijtbetuigingen en jonge leeftijd.

Bron: BELGA, Nieuwsblad.be