Deze dokter verdient alle lof van de wereld!

De strijd van een achtjarig vluchtelingenmeisje uit Syrië wekte de aandacht van het internet nadat ze gefotografeerd werd hoe ze blikjes gebruikte als zelfgemaakte prothesebenen. Nu, dankzij de sociale media, kreeg ze de kans op een normaal leven.

Maya Merhi heeft een zeldzame genetische aandoening die ervoor zorgde dat ze zonder benen geboren werd. Om haar uit de stoffige ondergrond te houden, ontwierp haar vader – die dezelfde aandoening heeft, protheses aan de hand van tonijnblikjes en een pvc-buis.

Nadat de familie gedwongen werd om uit Alello te vluchten, zorgden de prothesen ervoor dat ze naar school kon in een vluchtelingenkamp. Ze hoefde niet meer over de grond te kruipen, hoewel ze voordien niet anders gewend was.

Toen de schrijnende foto’s van de toestand van Maya op het internet begonnen te circuleren, contacteerde een Turkse prothesespecialist genaamd Dr. Mehmet Zeki Culcu het Rode Kruis om haar te helpen.

Dankzij de hulp van de humanitaire organisatie, werden Maya en haar vader overgevlogen naar Istanbul. Culcu rustte het meisje eerder deze week uit met nieuwe prothesebenen – en voorzag haar gratis van een levensveranderende behandeling.

Maya kon haar tranen niet bedwingen toen ze haar protheses voor de eerste keer mocht gebruiken. Hoewel het maanden zal duren vooraleer ze helemaal aangepast is, zette ze ondertussen wel haar eerste stapjes.

“Ze lacht, is in goede gezondheid en leert wandelen”, vertelde Culcu aan Al Jazeera.

BEKIJK DE VIDEO HIERONDER EN DEEL DIT ALS OOK JIJ VINDT DAT DEZE DOKTER EEN STANDBEELD VERDIENT!

Bron en afbeeldingen: Good News Network

.